img-block

Från slalombacken till kontorsstolen

av Sara Vogt 04 jun, 2018

En alpin skidkarriär, 5 världsmästerskap och två olympiska spel, en sportaffär, en agentur samt medlem i styrelsen för Vasaloppet. Det är Martin Hansson, 43, en man med många talanger.

”Jag är ingen ledare”, säger den före detta proffsskidåkaren. Sportaffären i hemorten Sälen, Dalskidan, är ett familjeprojekt och Martin Hansson ser sig själv som den som kommer med idéer.

Efter 13 år i den alpina världscupcirkusen beslutade sig Martin Hansson för att ägna sig åt företaget Dalskidan på heltid. Det är en solig vårdag och vi sitter vid ett litet fikabord inne i affären. I skidorten Sälen drar vintersäsongen mot sitt slut och det är tyst och ljust i lokalen.

Martin Hansson saktar dock inte ner på tempot för det. Vad man inte kan se med blotta ögat därinne i lokalen är utrustningen han säljer till hotell och skidområden. Agenturdelen växer stadigt och tar upp en stor del av Martin Hanssons tid just nu.

Hans sportintresse lockade honom även till att bli styrelsemedlem för Vasaloppet. ”Jag är inget styrelseproffs, men jag har driv, säger han med ett leende. Det var som styrelsemedlem han först kom i kontakt med LOTS® och han har lärt sig mycket under de dagar han har arbetat tillsammans med resten av styrelsen och senior Lotscoach® Hans Åkerblom för att planera den fortsatta vägen framåt för det världskända långloppet. (Eller snarare loppen. Det som 1521 började med en historia om en framtida kung är idag en serie vinter- och sommarevenemang med omkring 100 000 besökare varje år.)

”LOTS® gav oss den struktur som vi så väl behöver”, säger han. ”En styrelse som vår, består av människor med många olika idéer och det är då så
viktigt att hitta en samsyn och ett gemensamt språk.”

Martin Hansson kommer även att använda det han har lärt sig i sin egen verksamhet. ”Jag måste bara hitta tiden”, säger han nästan ursäktande. På så sätt uppmärksammar han även ett problem som många ledare och icke-ledare brottas med idag; att hitta tid för reflektion och för att lära sig mer och utvecklas. ”Vad jag verkligen gillade med LOTS® var att det är så lätt att lära sig och att förstå, det är fantastiskt att se hur alla kan lära sig mer och utvecklas.”

< Föregående Nästa >
 

Filmtips

“Ledarskap handlar inte om att vara bäst – det handlar om att göra andra människor bättre”

Familjen Ahlström har varit entreprenörer i 167 år. År 1851 grundades pappersföretaget Ahlstrom. Fe…


Utifrån-in med Systembolaget

Barbro Kenving är Gruppchef IT Servicedesk på Systembolaget. Som samordnare för Kompetensutveckling …


Självförtroende med LOTS®

Viktor Jalkler började jobba för sin morbror företag Great Earth efter gymnasiet. Idag är Viktor 33 …