“Ledarskap handlar inte om att vara bäst – det handlar om att göra andra människor bättre”

av Sara Vogt 24 jan, 2019

Familjen Ahlström har varit entreprenörer i 167 år. År 1851 grundades pappersföretaget Ahlstrom.

Fem generationer senare har familjen vuxit till ca 300 medlemmar och affärsverksamheten till 15 500 medarbetare världen över. Antti Ahlstrom Perilliset Oy och dess VD Thomas Ahlström ansvarar för att familjens företag ska vara framgångsrikt idag och för framtida generationer.

Thomas Ahlströms nyckelord för ledarskap är ansvarstagande och flexibilitet.

– En ledare behöver kunna ta ansvar, det är något som handelshögskolorna inte lär ut tillräckligt, säger han. En ledare måste också vara flexibel och kunna reagera på förändringar, fortsätter han.

– Något som jag lärde mig när jag jobbade med LOTS® är att ledarskap handlar inte om att vara bäst – det handlar om att göra andra människor bättre, säger Thomas Ahlström och fortsätter: Med LOTS® drar vi nytta av reflektionerna, det inkluderande tänkandet och sättet att se saker ur olika perspektiv.

År 1990 fick Thomas Ahlström ett värdefullt tillfälle att reflektera. Efter ett år på en båt med sin fru och deras lille son lärde han sig att det finns mer i livet än att göra karriär. Hans (sedermera) fem barn är fortfarande en central del i hans liv.

– De har lärt mig om tacksamhet och förmågan att njuta av enkla saker. Häromdagen exempelvis ringde en av mina döttrar upp mig för en spontan lunch. Det var en väldigt fin stund.

– Thomas Ahlström vill att hans barn ska välja sin egen väg i livet, men poängterar betydelsen av att kunna försörja sig själv. Vi är tillbaka till temat om betydelsen av att kunna ta ansvar.

Se Thomas Ahlström prata om vad som är viktigt i ledarskapet och om vikten av reflektion.

Läs intervjun med Peter Seligson, Member of the Board för Anti Ahlstrom Perilliset Oy, här.

< Föregående Nästa >
 

Filmtips

Econova möter LOTS®

Endast 42 år ung har Johan Rydberg redan samlat ihop 15 års erfarenhet som ledare. Hans syn på ledar…


Var vill vi därför vara och när?

Ett Mål är ett tillstånd vi vill uppnå eller behålla. Vi förflyttar oss till framtiden och uttrycker…


Det handlar om varför

Jesper Ek, Leadership Speaker, Futurist/Senior strategist at UP THERE, EVERYWHERE, presenterade någr…