img-block

Balansen mellan att ge och ta

av Hans Åkerblom 17 okt, 2018

Alice Miller (1923–2010) var en inflytelserik och kontroversiell schweizisk psykolog och psykoanalytiker och talade om positiv och negativ narcissism.

Skillnaden består i hur mycket vi tycker om oss själva och vad vi vill bidra med i vår värld.

Det kan vara positivt att stå i rampljuset och att ges uppmärksamhet för det vi gör om vi är medvetna om vårt eget självförverkligande och bidrar för att vi vill det bästa för alla.

Om vi övergår till en situation där vi gör allt för att tillfredsställa våra egna behov hamnar vi i negativ narcissism. Detta håller inte i det långa loppet.

En obalans uppstår när vi ger mindre till vår värld än vi tar ifrån den.

Det är inte heller hållbart att sätta andras behov först och ge upp på sina egna, dvs. att ge mer än vi får tillbaka. Att med mindre resurser samtidigt förvänta att prestera på samma nivå kan leda till långa sjukskrivningar och utbrändhet för många.

Ju mer medvetna vi blir desto mer kommer vi att förstå att givande och tagande behöver balanseras över tid. Det är normalt att hamna i obalans, det är något naturligt. Samtidigt behöver vi lära oss av dessa obalanser och ta medvetna steg för att leva och arbeta i såväl yttre som inre balans.

Vi kan alla bidra på vårt eget unika sätt genom att ha modet att stå upp för det vi tror på är bra för oss själva och för andra, på kort och lång sikt. För att göra detta kommer det antagligen att underlätta om vi är nöjda med oss själva och är medvetna om vårt eget självförverkligande, dvs. positiv narcissism.

Hans Åkerblom
Skapare av LOTS® och grundare av LOTS AB

< Föregående Nästa >
 

Filmtips

Att våga vara mer Utifrån-in

Anders Bergquist, Lotscoach® och Head of Business Strategy, Econova, pratar om vikten av att tal…


En plan och ett gemensamt språk

Dustin vill att deras kunder ska kunna fokusera på sina det de gör. IT ska vara något som helt enkel…


Econova möter LOTS®

Endast 42 år ung har Johan Rydberg redan samlat ihop 15 års erfarenhet som ledare. Hans syn på ledar…